Ekološko
pridelovanje jabolk
Mojca Viršček Marn1, Franci Štampar2
1Kmetijski
inštitut Slovenije, Oddelek za varstvo rastlin, SI-1001 Ljubljana, Slovenija
2
Biotehniška fakulteta, Inštitut za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo,
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Ekološka
pridelava sadja pridobiva pomen zaradi vse večje skrbi za zdravo prehrano in
ohranjanje okolja. Ker v ekološki pridelavi ni dovoljena uporaba kemično-sintetičnih
snovi, je za tržno uspešno pridelavo potrebno zelo dobro poznavanje bolezni in
škodljivcev, njihovih naravnih sovražnikov in samega gostitelja. V prispevku
bo podan pregled rezultatov raziskav ter izkušenj in napotkov za varstvo jablan
pred boleznimi in škodljivci. Predstavljena bodo tudi osnovna načela ekološke
pridelave sadja in možnosti ter izhodišča za razvoj ekološke pridelave
jabolk v Sloveniji.