Vojko
ŠKERLAVAJ1, Bojana BOH2,
Emil KNEZ3, Jacob OGWENO MIDIWO4
1Kmetijski
inštitut Slovenije, Oddelek za varstvo rastlin, SI-1001 Ljubljana, Slovenija
2
Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, SI-1001 Ljubljana,
Slovenija
3Aero d.d.,
SI-3000 Celje, Slovenija
4
University of Nairobi, Department of Chemistry
V prispevku so predstavljeni
rezultati preizkušanja učinkovitosti mikrokapsuliranih repelentov, ki
vsebujejo izločke listov rastline Psyadia
punctulata oziroma odvračalni pripravek daphne. Aktivna učinkovina daphne
(Dragoco, Avstrija) je zmes več kot dvajsetih naravnih in sintetičnih hlapnih
spojin, ki učinkujejo kot vonjalni in okušalni repelent proti divjadi. Psiadia punctulata, rastlinska vrsta vzhodne Afrike, je znana po
odvračalnem učinku na herbivorne živali tudi v času močne suše. Kot okušalno
odvračalo je bil testiran izvleček te rastline, pridobljen z acetonsko
ekstrakcijo smolnatega površinskega eksudata listov. Mikrokapsuliranje je bilo
izpeljano po modificiranem postopku in
situ polimerizacije aminoaldehidnih smol ob dodatku stiren-maleinanhidridnega
modifikatorja. Pripravki so bili formulirani v obliko suspenzij s
polivinilalkoholnimi in akrilatnimi vezivi. Učinkovitost odvračalnega
delovanja proti srnam (Capreolus capreolus
Linne) smo preizkušali v zimskem obdobju s pomočjo vab z enoletnimi
jablanovimi poganjki, postavljenimi na površinah, posejanih z žitom.
Spremljali smo obžiranje poganjkov v različnih časovnih presledkih. Rezultati
testiranja so pokazali, da je mikrokapsuliranje v vseh primerih podaljšalo čas
učinkovanja in učinkovitost odvračala v primerjavi s standardnim pripravkom
na osnovi eteričnega olja daphne.
The
contribution presents the results of testing the efficacy of microencapsulated
repellents, based on Psyadia punctulata leaf
exudate, and Daphne repellent. The active compound of Daphne (Dragoco, Austria)
is a mixture of more than twenty natural and synthetic volatile compounds,
contributing to smell- and taste-based repellent effects against deer. Psiadia
punctulata, a plant species from Eastern Africa, is known to be avoided by
browsing herbivores, even during severe drought. Its extract, obtained by
acetone extraction of a resinous surface leaf exudate, was tested as a taste-based
repellent. A modified in situ
polymerization method of aminoaldehyde resins with styrene-maleic acid anhydride
modifier was used for the microencapsulation. The product was mixed with
polyvinyl alcohol and acrylate binders into a suspension formulation. The
efficacy of the repellent on roe deer (Capreolus
capreolus Linne) in winter was tested with baits, containing one-year-old
apple branches, on agricultural surfaces sown with wheat. The damage caused by
browsing was evaluated at different time intervals. The results of tes