Nataša
PETROVIČ, Nataša JERAJ, Maja RAVNIKAR
Nacionalni
inštitut za biologijo, Oddelek za rastlinsko fiziologijo in biotehnologijo,
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Za ugotavljanje zastopanosti
fitoplazem, ki povzročajo bolezni trsnih rumenic na vinski trti je opisanih že
kar nekaj občutljivih, specifičnih in zanesljivih laboratorijskih metod. Še
vedno pa pri vseh metodah predstavljajo težave: neenakomerna razporejenost,
nizka vsebnost in sezonska nihanja v vsebnosti fitoplazem v trsih. Le-ti so
glavne ovire pri uvajanju in standardizaciji protokolov za rutinsko uporabo
molekularno-bioloških in seroloških hitrih laboratorijskih detekcijskih metod
za potrebe potrjevanja in karantenskega nadzora.
Naše prejšnje izkušnje in
nekatere navedbe iz literature kažejo, da rastline v tkivni kulturi lahko
vsebujejo večjo koncentracijo patogenov (virusov) kot rastline, ki rasejo v
zemlji. Virusi so v in vitro rastočih
rastlinah tudi po vseh organih enakomerno razporejeni. Na osnovi teh izkušenj
in poročil smo domnevali, da se tudi koncentracija in enakomernejša
razporeditev fitoplazem lahko pojavi kadar
okužene rastline Vitis vinifera in Catharanthus roseus gojimo v tkivni kulturi.
Rezultati so pokazali, da je
koncentracija fitoplazem v vinski trti in v C.
roseus, gojenih v tkivni kulturi, mnogo večja kot pri istih rastlinah
raslih v zemlji. Fitoplazme so v
rastlinah v tkivni kulturi zastopane tako v poganjkih kakor tudi v koreninah,
kjer je njihova koncentracija včasih celo večja kot v poganjkih. Rezultati so
pokazali, da je koncentracija fitoplazem v vinski trti v tkivni kulturi mnogo nižja
kot v C. roseus, zato je za detekcijo
fitoplazem v vinski trti še vedno nujno potreben postopek, kjer uporabimo tudi
nested PCR tehniko.
Treba je poudariti, da je
koncentracija fitoplazem v rastlinah ocenjena le glede na količino PCR
produktov, ki jih dobimo pri postopku PCR v enakih razmerah. Razlike v tako
ocenjeni vsebnosti fitoplazem v različnih rastlinah, tkivih ali v različnih
razmerah rasti niso nujna posledica dejanskih razlik v vsebnosti fitoplazem,
temveč so lahko tudi posledica različno močnih inhibitornih učinkov (na
primer različne vsebnosti inhibitorjev PCR reakcije, kot so ogljikovi hidrati
in fenoli).
Rezultati nakazujejo možnost
uporabe tkivnih kultur kot alternativne metode za izboljšanje razmer za
ugotavljanje zastopanosti fitoplazem v vinski trti, posebej, kadar gre za
izredno nizko vsebnost fitoplazem v specifičnih vzorcih ter pri odkrivanju
morebitnih latentnih okužb. Kažejo tudi na nove možnosti pri študiju
interakcij med rastlinami in fitoplazmami, gibanja fitoplazem po rastlini, čiščenja
fitoplazem za pripravo protiteles in za ohranjanje določenih fitoplazemskih
sevov in mutant.
ABSTRACT
The use of tissue culture for improved
detection of phytoplasma in grapevines
During the past few years, several sensitive, specific and reliable laboratory methods have been described for detection of grapevine yellows phytoplasma. However, non-homogenous distribution, low concentration and seasonal variations of grapevine yellows phytoplasma in grapevines remain as main problems which prevent the introduction and standardization of molecular biology- and serology - based quick laboratory detection protocols for their routine use in certification and quarantine.
Our previous experiences and
other reports show that plants grown in tissue culture contain much higher
concentrations of viruses than plants grown in soil. Moreover, viruses seem to
be relatively homogeneously distributed in all organs of in
vitro grown plants. Based on these experiences and reports we wanted to test
a possibility of increasing phytoplasma concentration and homogenous
distribution in phytoplasma infected Vitis
vinifera and Catharanthus roseus
by growing them in tissue culture.
The results indicate the increase of the phytoplasma levels in grapevine and periwinkle plants grown in tissue culture in comparison with the plants grown in soil. Phytoplasma in tissue culture plantlets are present in shoots as well as in roots, and that their concentration in roots is possibly even higher than in shoots. The results also showed that the level of phytoplasma in grapevines is much lower than in periwinkle, and that the use of a nested PCR is essential to increase the sensitivity to a level suitable to detect phytoplasma in grapevines. However, the differences in PCR results in different plants, tissue, or factors influenced by the growing conditions may not necessarily represent the differences in actual phytoplasma concentration, but could be a consequence of different levels of inhibitory effects (e.g. differences in levels of inhibitors of PCR, such as carbohydrates and phenolics).
Present results indicate the potential use of tissue culture as an alternative tool in improving laboratory methods of phytoplasma detection in grapevines, especially in detecting extremely low concentrations of phytoplasma in specific samples of grapevine, in discovering latent infections, and as a further application in studies of host/pathogen interactions, movement in plants, purification of grapevine yellows phytoplasma for antibody production, and for maintenance of specific phytoplasma strains and mutants.