Eva
FABJANČIČ
Biotehniška
fakulteta, Oddelek za agronomijo, Inštitut za fitomedicino, SI-1000 Ljubljana,
Slovenija
Med
klasične metode določanja rastlinskih patogenih bakterij uvrščamo opazovanje
tipičnih bolezenskih znamenj na rastlini, izolacijo bakterij na gojiščih,
karakterizacijo z morfološkimi, fiziološkimi in biokemičnimi testi ter okuževanje
gostiteljskih rastlin. Na primeru povzročitelja bakterijskega raka na vinski
trti bomo prikazali izolacijo bakterij na semiselektivnem gojišču, barvanje
bakterij po Gramu, test katalaze in oksidaze ter določanje biokemičnih
in fizioloških lastnosti bakterij izoliranih iz tumorjev na vinski trti:
rast pri 37 0C, rast na 2 % NaCl, tvorba 3-ketolaktoze, tvorb kisline iz
eritritola, adonitola in melecitoze, izrabo citrata, litmus milk test, tvorbo
baze iz malonata in tartrata. S temi testi lahko razlikujemo med seboj tri različne
biovarje bakterije Agrobacterium
tumefaciens. Kljub pomanjkljivostim klasičnih bakterioloških metod za
identifikacjo in karakterizacijo izolatov, kot sta dolgotrajnost in nezadostna
občutljivost, z njimi lahko odkrijemo fenotipske lastnosti bakterij. Vsekakor
pomenijo bistveno dopolnitev novejšim, hitrejšim in zanesljivejšim metodam
določanja bakterij, kot so serološke metode, določanje profila maščobnih
kislin in različne molekularne tehnike.
Classical
identification methods of plant pathogenic bacteria include knowledge of the
most typical disease symptoms on plants, isolation of pure bacterial cultures on
media, characterisation with morphological, physiological and biochemical tests
and artificial inoculation of host plants. Isolation of causal agent of
grape crown gall on semiselective media, Gram staining, catalase and oxidase
tests and different biochemical and physiological characteristics of isolated
bacteria from grapevine tumors like growth at 37 0C, growth on 2 % NaCl, 3- ketolactose production, acid production from erythritol, adonitol
and melezitose, citrate utilization, litmus milk activity, alkali production
from malonic and L-tartaric acid will be described. These diagnostic tests
separate the strains of Agrobacterium
tumefaciens into three biovars. Phenotypical characteristic of bacterial
isolates can be detected with these classical bacteriological methods for
identification and characterization, although there are some disadvantages like
long duration and insufficient sensitivity. Anyway, they represent important
supplement of new, fast and more reliable bacterial detection methods like
serological studies, fatty acid analyses and different molecular-based
techniques.