Xanthomonas campestris pv pelargonii (Brown 1923)
Dye 1978
Bakterijska uvelost pelargonij
Tina
Demšar, Tanja Dreo in Maja Ravnikar
Nacionalni
inštitut za biologijo, Oddelek za rastlinsko fiziologijo in biotehnologijo,
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Bakterijsko uvelost
pelargonij povzroča bakterija Xanthomonas
campestris pv. pelargonii (Brown
1923) Dye 1978, ki okužuje rastline iz rodu Geranium
in Pelargonium. Kljub temu, da je
bakterijska uvelost pelargonij splošno razširjena in že dolgo znana, ostaja
najpogostejša in najbolj pogubna bolezen pelargonij.
Zastopanost in izraženost
bolezenskih znamenj na rastlini sta odvisna od gostiteljske rastline (vrsta in
kultivar), razmer okolja in seva patogene bakterije. Na okuženih rastlinah se
sprva na spodnji površini listov pojavijo majhne, vdrte, vlažne pege, ki so
kasneje opazne tudi na zgornji površini listov. Na listih se pojavijo tudi značilna
klinasta klorotična in nekrotična območja. Bakterija se po žilnem sistemu širi
po okuženi rastlini in povzroča venenje celotne rastline. Bakterija lahko preživi
leto dni na odmrlem rastlinskem tkivu, na površju negostiteljskih rastlin in
tudi epifitsko na gostiteljskih rastlinah ne da bi povzročala razvoj
bolezenskih znamenj. Glavni vir okužb je vrtnarsko orodje, ki se uporablja za
ločevanje potaknjencev od matične rastline. Okužba se širi tudi s škropljenjem
vode po rastlinah, z odtekanjem vode iz visečih košar na spodaj postavljene občutljive
rastline, s fizičnim kontaktom med rastlinami in tudi nekaterimi insekticidi.
Zatiranje bolezni temelji na uporabi pregledanih, neokuženih matičnih rastlin
in strogih higienskih predpisov.
Predstavljen je postopek
laboratorijskega dokazovanja bakterije.
ABSTRACT
Xanthomonas
campestris pv pelargonii (Brown 1923)
Bacterial Blight of Pelargonium
Bacterial
blight, caused by Xanthomonas campestris pv.
pelargonii (Brown 1923) Dye 1978, is the most destructive disease of Pelargonium
and Geranium cultivars. Despite the long recognition and the widespread
of the disease, bacterial blight remains a serious and frequent problem for
pelargonium and geranium growers.
Symptoms vary depending on
the cultivar and species affected, environmental conditions and
the strain of bacterium. Infected
plants first develop small, sunken, water-soaked spots on the lower leaf surface.
After several days spots become apparent on the upper surface of the leaves. The
spots are then followed by wedge-shaped areas of chlorosis and necrosis. The
bacterium moves into the vascular system and eventually causes wilt of the
entire plant. The bacterium can survive for at least a year in undecomposed
plant tissues, on foliage of nonhost plants and epiphytically on pelargonium and
geranium leaves without causing symptoms. The most common means of spreading the
bacterium is by cutting tools during propagation, by splashing water, dripping
of water from hanging baskets above a suspectible crop, plant to plant contact
and by some insects which can transmit the bacterium from diseased to healthy
plant. Control measures must be based upon establishing pathogen-free certified
plants and following strict sanitary procedures.
The laboratory testing
scheme will be discused.